Szpilkowo od kuchni

Witajcie w Szpilkowie od kuchni.

Dość często ostatnimi czasy jesteśmy proszeni o przepisy. Jest to niesamowicie miłe, że nasze jedzonko tak Wam smakuje w związku z tym zaczynamy program umieszczania tych przepisów dla Wszystkich którzy chcą przywołać wspomnienia z Nowicy w domu. Może będzie to też miejsce dla tych którzy po prostu chcą wprowadzić ciut eksperymentu w swojej kuchni.
Życzymy smacznego

Ania i Artur ze Szpilkowscy


Proziaki

Bardzo popularne placki z sodą pochodzące z podkarpacia, ale chyba i z innych stron Polski pod innymi nazwami. Smakowite same z masełkiem czosnkowym jak i z nadzieniem (te nazywane już paczuszkami Magurskimi).
Nadzieniem do nich mogą być ser, szynka, pomidory oregano, krwawnik, tymianek, bluszczyk Kurdybanek i inni.
Tak naprawdę ogranicza nas tylko własna pomysłowość.
Pieczcie i chrupcie.
Pozdrawiamy ze słonecznej jak zawsze :-) Nowicy

AiA

Składniki na ciasto:

mąka pszenna -500g
jajko – 1 szt.
zsiadłe mleko lub kefir– 400 ml
soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka od herbaty
sól 1/2 łyżeczki od herbaty

Składniki na farsz:

ser podpuszczkowy z krowiego mleka lub jakikolwiek inny ser– 500 g
kwiaty jadalne: nagietek (płatki kwiatów), ogórecznik, nasturcja, cukinia, rumianek, kolendra, lawenda
zioła: bluszczyk kurdybanek, krwawnik, tymianek, macierzanka, lebiodka, bazylia, oregano, cząber, dzięgiel leśny(gorzki dodawać niewiele)

Jeśli macie jakieś inne zioła lub kwiaty jadalne można ich użyć w tym przepisie.

Wykonanie:

Do stalowej lub plastikowej miski wlej zsiadłe mleko, dodaj sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i jajko. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które powinno być miękkie i sprężyste. Wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 7 mm. Dziel nożem na kawałki o zamierzonym kształcie i wielkości.
Proziaki przeznaczone do faszerowania serem, ziołami i kwiatami należy rozwałkować cieniej, na 4-5 mm, w każdy włożyć farsz i zlepić starannie brzegi tak jak na pierogi. Kłaść na gorącej blasze i piec do zrumienienia. W międzyczasie odwracać, aby były równomiernie upieczone i z obu stron rumiane. Pieczenie trwa około 10 minut.